Miért választ valaki szakfordító képzést?

2020. június 22.
644
Miért választ valaki szakfordító képzést?

Rengeteg eltérő válasz érkezhet a fenti kérdés megválaszolására, viszont gondolataimat nem előzte meg semmilyen felmérés vagy kutatás, - részemről legalább is. A következő sorok csupán saját véleményem és szakmai életem eddigi tapasztalatait tükrözik.

A legegyértelműbb válasz a fenti kérdésre talán az, hogy érdekli a szakma és szakfordító akar lenni. Szándékosan nem használtam a fordító szót, mivel Magyarországon nem létezik általános fordító szakma vagy képzés. Ahhoz, hogy valaki adott témában professzionálisan lássa el a nyelvi közvetítést, adott szakterülethez értenie kell, legyen az mezőgazdaság, jog vagy éppen társadalomtudományi terület.

Jogszabály szerint szakfordítást vagy tolmácsolást munkaviszonyban, valamint munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban díjazás ellenében az végezhet, aki szakfordító vagy tolmács képesítéssel rendelkezik [24/1986. (VI. 26.) MT rendelet].

A fenti sorok alapján gondolhatnánk azt, hogy a piac tele van lehetőségekkel és minden gördülékenyen alakulhat egy új belépő számára. A piac valóban tartogat lehetőségeket, viszont – mint mindenhez – itt is kitartás, tervezés és néha szerencse kell. De erről egy másik cikkben részletesen írok.

Találkoztam viszont olyan egyetemi hallgatóval is, aki azért választott bármilyen szakfordító képzést, mert saját munkahelyén szerette volna az írott idegen nyelvű kommunikációt professzionális szintre emelni vagy éppen a szakkifejezések útvesztőjében eligazodni. Amennyiben Te is gondolkodsz szakfordító képzésben, a lenti linkeken megtalálsz néhány fontos információt. Fontos megjegyeznem, hogy a lenti lehetőségek között nem minden képzés szerepel!

BME

http://tfk.bme.hu/

Debreceni Egyetem

https://inf.unideb.hu/hu/szakfordito-kepzes

http://ttknyelvoktatas.hu/szakforditokepzes

https://econ.unideb.hu/hu/node/179

Miskolci Egyetem

https://bolcsesz.uni-miskolc.hu/felveteli/szak.php?m=53

ELTE

http://www.elteftt.hu/hu/

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!